Εξυπνάδες

Η βλακεία σαν εκφραστικό εργαλείο απεύθυνσης σε βλάκες, αλλιώς πολιτική.μπουμπουτσας

Υπάρχουν φορές που η αμφισημία απόψεων γύρω από κάποιον επικίνδυνο βλάκα, είναι ικανή να θολώσει την κρίση μας αναφορικά με : την επικινδυνότητα του, την βλακεία του και την ικανότητα του για λογοδοσία.
[ μεγαλη παρένθεση, ας ορίσουμε πρώτα , εστω πρόχειρα και προσωρινά την βλακεία. Τι είναι λοιπόν η περίφημη βλακεία; Είναι η σύντομη απάντηση στην «ερώτηση» της γνωστικής αλλά και της γνωσιακής αδυναμίας,δηλαδή στο ατομικό μέτρο συνδιαλλαγής (ή διαλεκτικής) με την πραγματικότητα που βιώνει το υποκείμενο , υπ αυτήν την ερμηνεία είμαστε όλοι λίγο η πολύ βλάκες. Η κατανόηση του μέτρου των αδυναμιών μας είναι αυτή που ορίζει και το βάθος της βλακείας μας. όμως εαν ο βλάκας δεν καταλαβαίνει τότε πως έχει ευθύνη? ]
Όταν λοιπόν η ιδιωτεύουσα βλακεία κάνει μετάσταση στο δημόσιο σώμα, τότε είναι εντελώς ικανή για δημόσια «ηθικά» αδικήματα.Έχει δε ακέραια την όλη ευθύνη καθότι, ενώ η δημόσια σφαίρα έχει την δυνατότητα λογικής αποκάλυψης της βλακείας μέσω της αποδόμησης της, ο βλαξ επιμένει στην βλαπτική του συμπεριφορά, αδιαφορώντας για τις δημόσιες συνέπειες της.
Στις περισσότερες περιπτώσεις δε, ενώ τα καταστρεπτικά αποτελέσματα είναι έκδηλα, ο βλαξ έχει προσωρινά τουλάχιστον «κέρδη». Οπότε δεν μιλάμε μονο για «ηθικά» αδικήματα πλέον.
Σε επικίνδυνους δημόσιους βλάκες, το πρώτο που αναζητούμε είναι οι ποινικές ευθύνες που προέρχονται από την συνεχιζόμενη βλαπτική συμπεριφορά του. Εαν δεν το κάνουμε αυτό τότε αναλωνώμαστε με την συνεχή αποδόμηση του, που δεν σημαίνει τίποτα για αυτόν φυσικά.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s